Mast klaarmaken – tips

De mast is makkelijk controleerbaar als deze nog plat ligt. De terminals, aanhechtingen en natuurlijk wantspanners van de verstaging moeten als eerst bekeken worden. Als u beschadigingen of roestplekken vindt moet u ze vervangen of vraag De Vries Maritiem bij twijfel. Wij helpen u graag verder. Het is namelijk moeilijk te zien wanneer verstaging vervangen moet worden. Staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie moet u sowieso controleren. Bovenin de mast kunt u controleren of de schijven van de vallen nog goed lopen en niet zijn afgesleten. Dit maakt het hijsen makkelijker.

Als de mast nog plat ligt, kunt u alles gemakkelijk controleren. Bekijk allereerst alle terminals, aanhechtingen en wantspanners van de verstaging. Maak ze goed schoon. Ziet u nergens beschadigingen, roestplekken of andere onregelmatigheden? Vervang ze als dat zo is of als u twijfelt. Wanneer verstaging vervangen moet worden, is niet gemakkelijk te zeggen. Controleer in elk geval de staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie. Bij twijfel: vervangen.

Controleer de schijven van de vallen bovenin de mast. Lopen ze nog goed, zijn ze niet afgesleten? Het vergemakkelijkt het hijsen straks. Daarnaast is ook de verlichting belangrijk. Bekijk of de gloeidraad nog heel is en het glas schoon is. De antennekabel moet ook schoongemaakt worden, controleer de draden en haal de connector los. Bekijk of deze geen corrosie heeft en controleer de zalings. Vervang moeren en bouten als deze niet goed meer zijn. U kunt de mast wassen met warm water en goed in de was zetten. Natuurlijk is het erg belangrijk om de gehele mast op onregelmatigheden te controleren.