Lichtweer zeil

Een zeilschip wordt standaard uitgevoerd met een grootzeil en een genua. Voor ruime wind en koersen met de wind van achteren kunt u uw zeilgarderobe uitbreiden met een lichtweer zeil zoals een gennaker of een spinnaker. Voor de toerzeiler is de gennaker het meest geschikte lichtweer zeil wegens het gebruiksgemak.

Staat er weinig wind en is de koers bezeild, dan is een code-0 een mooie aanvulling. Middels een strijkhoes of een furling systeem zijn deze zeilen ook geschikt voor het zeilen met een kleine bemanning. Met deze zeilen is het minder snel noodzakelijk de motor aan te zetten en zal u sneller van  A naar B zeilen. Tot slot zal het schip stabiel blijven en minder snel slingeren wat het comfort enorm zal verhogen.

Een gennaker of een spinnaker wordt gemaakt van Contender Nylite of Maxlite spinnaker doek. Dit is licht in gewicht maar vormvast en is in 14 kleuren verkrijgbaar. U kunt zelf de kleur indeling maken.

lichtweer zeil

Gennaker

genakkerEen gennaker (ook wel een blister of booster genoemd) is een lichtweerzeil welke is bedoeld voor halve windse koersen tot ruime windse koersen (van 110 a 130 graden tot ongeveer 50 a 60 graden schijnbare wind inval). Het voordeel van een gennaker is dat het een eenvoudig te hanteren zeil is en u geen spinnakerboom nodig heeft. Zeker wanneer u een strijkhoes gebruikt is dit een zeil die eenvoudig gebruikt kan worden met een kleine bemanning. Een gennaker is ook te bedienen met een speciaal ontworpen furling systeem. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met de specialisten van Zeilmakerij De Vries Maritiem 0514-562015.

spinakker_overzichtsfotoSpinnaker

De spinnaker is een zeil voor bakstagwind en wanneer de wind van achter waait. Een spinnaker is een zeil welke meer aandacht van de bemanning vraagt en is dus minder geschikt voor een schip met een kleine bemanning. U heeft daarnaast ook een spinnakerboom nodig om een spinnaker te kunnen voeren.

lichtweerzeil code 0Code-0

Een code-0 is eigenlijk een zeer grote genua die vliegend vóór de voorstag wordt gevoerd. Meestal wordt dit zeil gebruikt op een speciaal ontworpen en eenvoudig wegneembaar furling systeem met een anti torsi stag. U kunt hiermee tot ongeveer 3 beaufort redelijk hoog aan de wind zeilen. Wanneer u de schoot laat vieren heeft u hiermee tot ruime wind veel meer zeiloppervlak en dus meer snelheid en stabiliteit.

Een code-0 wordt gemaakt van speciaal ontworpen code-0 doek. Informeer naar de mogelijkheden. We staan u graag te woord.

strijkhoes_overzichtsfotoStrijkhoes

Een strijkhoes of slurf zorgt voor bedieningsgemak en dus veiligheid voor zowel het gebruik van een gennaker als van een spinnaker.Werking

  • De gennaker / spinnaker zit gemonteerd in een strijkhoes (lange lichte slurf met een sterke pvc ring aan de onderzijde)
  • U stuurt u schip naar een ruime windse koers.
  • U bereid het gebruik voor de gennaker of spinnaker voor.
  • strijkhoes_overzichtsfoto2U zet de spinnaker val aan het bovenste oog van de strijkhoes en trekt deze goed op spanning.
  • U heeft dan voor de voorstag de strijkhoes / slurf met daarin de gennaker / spinnaker hangen.
  • U trekt vervolgens de pvc ring van de strijkhoes omhoog met de bijgeleverde lijn,
    de gennaker / spinnaker vangt wind en u zeilt met ruime wind snel van a naar b.
  • Het strijken gaat in omgekeerde volgorde.

furlingsysteem_overzichtsfotoFurlingsysteem voor een gennaker of code-0

Om een gennaker of code-0 eenvoudig te bedienen kunt u gebruik maken van een speciaal ontworpen rolsysteem. Dit rolsysteem bevat aan de onderzijde een drum / trommel met een doorgaande bedieningslijn. De halshoek van de gennaker of code-0 zit vast aan deze trommel. Aan de bovenzijde zit een swifel met oog maarmee u middels de spinnakerval het geheel omhoog kunt trekken. Nadat de schoot is gemonteerd kunt u de schoot aantrekken en rolt de gennaker of code-0 uit.

Bekijk de brochure

Detail foto's

 

Overzichtsfoto's